SOOJ - Tichelstraat 50 - 1015 KT Amsterdam - 020-3302017 - Tichelsooj@outlook.com - www.sooj.nl
beeldraam webdesign
Expositie: Overzichtstentoonstelling Luciano Maio
Overzichtstentoonstelling Luciano Maio

mrt 2018 - De tenstoonstelling van Luciano Maio illustreert de diverse fasen binnen zijn artistiek ontwikkelingsproces...

De tenstoonstelling van Luciano Maio illustreerde de diverse fasen binnen zijn artistiek ontwikkelingsproces.

 

“De abstracte vormen worden omgezet naar zaken die de inhoud van ons levenvormen. De kleuren worden geluiden en de geluiden kleuren, geluiden en kleuren worden beweegbare vormen”, schrijft Mario Bertin over het werk van Luciano Maio in de inleiding van de catalogus “Terzo Millennio”.

 

 

Opening expositie Istituto di Cultura Italiana 16 september 1

 

Luciano Maio is in 1950 geboren in Milazzo en woont en werkt afwisselend in de Jordaan, Amsterdam en in Milazzo, Sicilië. Tussen 1968 tot 1971 studeerde hij van aan het Istituto d’Arte in Messina. Korte tijd later spoedig had hij al veke schilderexposities. In 1975 worden zijn artistieke werkzaamheden volledig inbeslag genomen door de Siciliaanse folk met de oprichting van de band “Taberna Mylaensis”. Met deze succesvolle neemt hij vele lp’s en cd’s op, waarvan de meest recente “Semu tutti emigranti” is.

 

luciano fotoIn de jaren ’80 vindt een samensmelting plaats van zijn werk als musicus met dat van schilder en beeldhouwer. Hij volgt een opleiding aan de Vrije Academie in Den Haag en exposeert enkele malen in Amsterdam. In 1989 start hij het project A.F.A.T. (acqua-fuoco-aria-terra, water-vuur-lucht-aarde), een educatief programma voor Nederlandse basisscholen in samenwerking met de artotheken in
Amsterdam Zuidoost, Noord en Osdorp. Het betreft de installatie van acht dubbelzijdige schilderwerken en negen keramische werken die een reconstructie vormen van ons zonnestelsel vanaf de natuurfilosofie van de oude Grieken tot aan de nieuwe theorieën van de moderne wetenschap.

 

Later volgen diverse andere projecten:

 

  • Variazione n.1 prog. A.F.A.T. (1990),
  • Chronos-Gea (reis in het ons omringende universum, Sicilië 1992),
  • Macchia Mediterranea (IIC Amsterdam, 1996),
  • Installazione Caleidoscopio (Sicilië 2000),
  • De ziel van Sicilië (Stichting Beeldende Kunst Amsterdam, 2004),
  • Le stagioni del sud (Amsterdam 2006),
  • I colori dell’Iride(Sicilië 2010) en
  • Musica (Reggio Calabria 2014).

 

 

Luciano Maio zal ter gelegenheid van de opening van zijn tentoonstelling op 11 maart, enkele nummers van zijn laatste cd “Semu tutti emigranti – We zijn allen emigranten” (Pan Records, 2015) spelen.